Dirfors choklad dessert
8 portioner
Ingredienser:
1 st. | avlång choklad sockerkaka (se Chokladkaka) |
4 msk | hallonsylt |
4 msk | Amaretto |
250 g | blandade röda bär |
Chokladkräm:
6 st. | Äggulor |
1/2 dl | socker |
1 msk | Majsmjöl |
5 dl | Mjölk |
55 g | mörk Choklad i bitar |
Gräddtäcke:
2 1/2 dl | Grädde |
1 msk | Socker |
1 msk | Vaniljsocker |
Till dekoration:
Chokladtryffelbitar |
Skiva sockerkakan och gör "sandwichar" med
hallonsylten i mellan.
Tärna och lägg dem i en stor glasskål.
Droppa över amaretton och bred ut bären över kakatärningarna.
Chokladkrämen:
Vispa ägg och socker poröst och rör i majsmjölet.
Värm mjölken i en kastrull tills den nästan kokar.
Häll i äggulesmeten under omrörning.
Låt smeten sjuda under omrörning till den tjocknat.
Tag kastrullen från plattan och lägg i chokladen. rör tills chokladen smält.
Låt chokladsmeten svalna.
Häll smeten över kakan och frukten,
Täck över skålen och låt den stå kallt i 2 tinnar till krämen stelnat.
Vispa ihop grädde, socker och vaniljsocker.
Skeda upp grädden över desserten i skålen och dekorera med tryffeln.
Ät och njut.