Spättarullader med räkor och vitvinssås
6 personer
Ingredienser:
1 kg | Spättafiléer |
500g | oskalade Räkor |
150 g | Löjrom |
1 st. | Citron |
Salt |
Vitvinssås:
1 + 2 msk | Smör |
1 st. | liten hackad Gul lök |
3 dl | torrt Vitt vin |
2 st. | Fiskbuljongtärningar |
11/2 msk | Vetemjöl |
8 dl | Grädde |
Salt | |
1/4 krm | Cayennepeppar |
Tillbehör:
kokt Potatis |
nybakade halv månar av fryst smördeg |
Vi börjar med såsen:
Fräs löken i 1 msk smör utan att den får färg.
Tillsätt vinet och buljongtärningarna och koka ihop tills det återstår 1 dl.
Sila bort löken. Gör en redning på mjölet och 2 msk smör.
Tillsätt redningen tillsammans med några dl grädde.
Koka upp såsen under ständig vispning och tillsätt resten av grädden.
När såsen kokat ihop till 2/3 och blivit lagom tjock är
det dags att krydda med salt cayennepeppar.
Skala räkorna och baka smördegsdekorationerna av fryst smördeg.
Nu fortsätter vi med fisken:
Rulla ihop filéerna till rullader och lägg dom tätt i en smord panna.
Salta fisken och kläm saften av en halv citron över.
Slå på vatten så att det knappt täcker fisken, koka sakta under lock i 5-8 minuter.
Lägg upp de avrunna spättarulladerna på ett varmt uppläggningsfat.
Strö en del av räkorna över fisken innan du häller på såsen.
Garnera med resten av räkorna, löjrom och smördegshalvmånarna.
Servera med nypressad potatis.