Spenat och Laxpaj
4 portioner
Pajdeg:
3 dl | Vetemjöl |
125 g | kallt Smör |
3 msk | iskallt Vatten |
Blanda mjöl och smör i en matberedare.
Tillsätt vattnet och kör tills en deg.
Tryck ut degen i en pajform och nagga med en gaffel.
Låt pajen vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Fyllning:
Purjolök | |
Smör | |
450 g | hackad Bladspenat |
1 st. | Fiskbuljongtärning |
3 st. | Ägg |
1 dl | Grädde |
250 g | Kesella |
3 dl | riven Ost |
0,5 krm | riven Muskot |
200 g | strimlad rökt Lax |
Fräs purjolöken, buljongtärningen och
spenaten i smöret .
Vispa äggen och blanda dom med grädde, kesella, ost och muskot.
Blanda i spenatblandningen och laxen.
Blöt och krama ur ett bakplåtspapper. Lägg det i pajskalet och ställ en mindre
form ovanpå.
Förgrädda pajskalet i mitten på ugnen i 15 minuter.
Tag bort den lilla formen och bakplåtspappret och häll i spenatfyllningen.
Grädda pajen i ca 40 minuter tills fyllningen stelnat och fått fin färg.
Garnera gärna pajen med färska örter (timjam, basilika, krasse) precis innan
serveringen.